Odgrywają coraz większe znaczenie. W gąszczu ogromnej ilości oferowanych nam produktów, pomagają dokonywać wyborów zakupowych.
Dają bardzo duże prawdopodobieństwo, że produkt jaki oznaczają spełnia restrykcyjne wymogi certyfikacji.
Tylko o czym tak naprawdę nas informują?
Dają bardzo duże prawdopodobieństwo, że produkt jaki oznaczają spełnia restrykcyjne wymogi certyfikacji.
Tylko o czym tak naprawdę nas informują?

- odżywianie roślin poprzez ekosystem gleby, a nie poprzez nawozy rozpuszczalne, w tym silnie rozpuszczalne nawozy azotowe. Dopuszczalne są jedynie nawozy mineralne o niskiej rozpuszczalności, oraz obornik, ale tylko wówczas gdy nie pochodzi z rolnictwa przemysłowego.
- dozwolone są środki ochrony roślin tylko w postaci produktów i substancji pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, mikrobiologicznego lub mineralnego. Jeśli substancje te nie są dostępne z naturalnych źródeł, ta sama substancja otrzymana w drodze syntezy, również może być wykorzystana (dotyczy m.in. użycia syntetycznych, nietoksycznych feromonów, wpływających na zachowanie szkodników).
- pasze dla zwierząt pozyskiwane są przede wszystkim z gospodarstwa, w którym zwierzęta są utrzymywane lub z innych gospodarstw ekologicznych w tym samym regionie. Wymaga się również, by zwierzęta były żywione paszami ekologicznymi, które spełniają potrzeby żywieniowe zwierząt na różnych etapach ich rozwoju.
- profilaktyka weterynaryjna opiera się na doborze ras i linii hodowlanych, odpowiednich praktykach chowu, wysokiej jakości pasz, dostępie do wybiegów, odpowiedniej obsadzie, dostosowaniu pomieszczeń do potrzeb zwierząt utrzymywanych w warunkach higieny. Zwierzęta muszą być leczone bezzwłocznie, by łagodzić ich cierpienie. W leczeniu weterynaryjnym muszą być stosowane naturalne środki i metody, zamiast alopatycznych związków chemicznych i antybiotyków.
Mając taki certyfikat można stosować nazwę BIO - EKO - ORGANIC. Produkty tak oznakowane, nie powinny zawierać dodatkowo oznaczeń GMO FREE.
W celu zapewnienia, że produkty rolnictwa ekologicznego są wytwarzane zgodnie z obowiązującymi wymogami, działania podejmowane na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji produktów ekologicznych są kontrolowane przez jednostki certyfikujące.

Europejski znak przyznawany wyjątkowej jakości produktom regionalnym, których wszystkie surowce pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania mają miejsce na tym obszarze.
Polskie produkty oznaczone ChNP to m.in.: bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, wiśnia nadwiślanka.
Więcej na temat: www.trzyznakismaku.pl

Europejski znak przyznawany produktom regionalnym, których co najmniej jedna faza wytwarzania odbywa się na danym obszarze, a ich jakość, renoma lub inne cechy charakterystyczne związane są z pochodzeniem geograficznym.
Polskie produkty oznaczone ChOG to m.in.: andruty kaliskie, chleb prądnicki, jabłka grójeckie, jabłka łąckie, miód kurpiowski, obwarzanek krakowski, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, wielkopolski ser smażony.
Więcej na temat: www.trzyznakismaku.pl

Europejski znak przyznawany produktom, które są wytwarzane z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej receptury lub tradycyjnymi metodami. Nazwa takiego produktu odnosi się do jego specyficznego charakteru lub jest tradycyjnie stosowna dla tego produktu.
Polskie produkty oznaczone GTS to m.in.: półtorak, dwójniak, trójniak, czwórniak, kabanosy, olej rydzowy, pierekaczewnik.
Więcej na temat: www.trzyznakismaku.pl

Więcej na temat: www.przekreslonyklos.pl.
Niestety nie oznacza, że składniki produktu charakteryzują się wysoką jakością. Wiele produktów, oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa zawiera niekorzystne E-dodatki, podobnie jak żywność konwencjonalna.

- produkt nie może zawierać żadnych składników pochodzenia zwierzęcego lub odzwierzęcego (dotyczy to surowców, procesu produkcji i produktu końcowego),
- produkt nie może być testowany na zwierzętach,
- produkt jest wolny od składników roślinnych, które pochodzą z upraw genetycznie modyfikowanych,
- dania ze znakiem „Vegan” muszą być przygotowywane oddzielnie od potraw niewegańskich, powierzchnie i sprzęty muszą być dokładnie umyte przed wykorzystaniem w gotowaniu wegańskich potraw.



Najpopularniejszymi produktami Fairtrade są m.in.: kawa, herbata, czekolada, kakao, cukier trzcinowy, banany, ananasy, bawełna.
Więcej na temat: www.fairtrade.org.pl